RI&E

De RI&E is een verplicht document voor bedrijven, waarin de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op de werkvloer staan omschreven.
Lees meer over de RI&E en meld je aan voor de e-learning. Ontvang daarbij advies van een veiligheidsdeskundige.


Wat is een RI&E?

De betekenis van RI&E is Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. De RI&E is een verplicht document voor bedrijven waarin alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn binnen een organisatie worden geïdentificeerd en beoordeeld.

Het doel van de RI&E is om inzicht te krijgen in de risico’s binnen het bedrijf. Die risico’s kunnen verschillend van aard zijn. Het gaat om zowel fysieke risico’s, als om psychosociale en mentale risico’s. Dus ook onderwerpen zoals pesten of een te hoge werkdruk worden opgenomen in de RI&E.

Alle geïnventariseerde risico’s worden geëvalueerd. Daarbij wordt een inschatting gemaakt van de kans dat een risico zich voordoet en de gevolgen van het risico.


Het Plan van Aanpak

Een vast onderdeel van de RI&E is het Plan van Aanpak. Het vervolg op de risico evaluatie. In het Plan van Aanpak staat opgenomen welke maatregelen nodig zijn om risico’s te verminderen of zelfs weg te nemen.


De inhoud van de RI&E

De RI&E bevat de volgende onderdelen:

Risico-inventarisatie
Een overzicht van alle potentiële risico’s op de werkvloer

Risico-evaluatie
Een beoordeling van de risico’s op basis van hun waarschijnlijkheid en impact.

Plan van Aanpak
Een lijst van maatregelen die genomen moeten worden om de risico’s te beperken.

De inhoud van een RI&E verschilt per branche en per bedrijf. Een fabriek kan bijvoorbeeld te maken hebben met risico’s zoals blootstelling aan gevaarlijke stoffen of het werken met zware machines, terwijl een kantooromgeving eerder risico’s heeft op het gebied van ergonomie, werkdruk en psychosociale belasting.

Met een goed uitgevoerde RI&E zorg je ervoor dat werknemers hun werk veilig en gezond kunnen doen, en dat het bedrijf voldoet aan de wettelijke verplichtingen.


RI&E verplicht

In de Arbowet is vastgelegd dat de RI&E verplicht is voor ieder bedrijf met medewerkers in dienst.

Dit zijn de verplichtingen rondom de RI&E:

  1. Ieder bedrijf met medewerkers moet een RI&E opstellen, inclusief een Plan van Aanpak (PvA).
  2. Toetsing van de RI&E.
    Bedrijven met 25 of meer medewerkers zijn verplicht om de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde arbodienst of veiligheidskundige.
  3. Medewerkers moeten toegang hebben tot de RI&E en op de hoogte worden gebracht van de risico’s en de maatregelen die zijn opgesteld.
  4. De RI&E moet up-to-date zijn. De RI&E moet worden bijgewerkt bij belangrijke veranderingen binnen de organisatie, zoals een verbouwing, de aanschaf van nieuwe machines, of een toename van het aantal medewerkers.

De praktijk wijst echter uit dat veel organisaties niet voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Uit de Monitor Arbo in Bedrijf blijkt dat ongeveer een derde van de organisaties geen RI&E heeft opgesteld. Daarnaast blijkt dat de kwaliteit van nog eens een derde van de opgestelde RI&E’s onvoldoende is. Dit terwijl de RI&E het belangrijkste veiligheidsdocument is.


RI&E cijfers

RI&E is de basis voor veiligheidsmaatregelen

De RI&E is hét veiligheidsdocument van bedrijven. De RI&E vormt de basis voor de te nemen maatregelen binnen een bedrijf op het gebied van veiligheid en gezondheid.
Zo is de RI&E onder andere van invloed op:

  • het organiseren van de arboorganisatie
  • de veiligheidsopleidingen die nodig zijn
  • welke voorlichting noodzakelijk is
  • welke persoonlijke beschermingsmiddelen moeten worden gebruikt
  • hoe de werkplekken veilig worden ingericht
  • welke procedures moeten worden gevolgd bij incidenten en noodsituaties.

RI&E en BHV

De RI&E is ook het basisdocument voor het opzetten en het organiseren van de BHV binnen een organisatie. Bij het opstellen van de documenten, worden alle risico’s op de werkvloer in kaart gebracht.

Op basis van de uitkomsten van de RI&E bepaal je welke BHV-maatregelen nodig zijn om deze risico’s te beheersen. Denk hierbij aan het aantal BHV’ers dat nodig is, de BHV-taken, en welke voorzieningen en opleidingen vereist zijn.

Kortom, de RI&E vormt de basis voor het opstellen van het BHV-plan, de organisatie van BHV-taken en de keuze voor noodprocedures binnen het bedrijf.


RI&E opstellen

De werkgever is degene die verantwoordelijk is voor het opstellen van de RI&E. Vaak wordt de preventiemedewerker of de arbocoördinator betrokken bij het opstellen of updaten van de RI&E, omdat zij specifieke kennis hebben over veiligheid en gezondheid op de werkvloer. Deze personen zijn vaak het meest bekwaam binnen een organisatie in het identificeren van de risico’s en hebben het meeste inzicht in de praktische maatregelen die nodig zijn om de risico’s te beheersen.

Bij het opstellen van de RI&E worden de volgende stappen gevolgd:


Verzamel informatie over werkplekken, processen en gebruikte materialen. Betrek ook andere medewerkers daarbij

Maak een lijst van alle mogelijke risico’s, bijvoorbeeld door werkplekobservaties en gesprekken met medewerkers.

Beoordeel de risico’s op basis van kans en ernst.

Beschrijf de te nemen maatregelen, verantwoordelijkheden en tijdslijnen.

Werk de RI&E regelmatig bij en laat deze toetsen door een gecertificeerde arbodienst of veiligheidsdeskundige.


Valkuilen bij het opstellen van de RI&E

De meest voorkomende valkuil is dat de RI&E niet vaak genoeg wordt geüpdatet. Vindt er een interne verhuizing plaats binnen het kantoor of een verbouwing? Worden er andere grondstoffen gebruikt in een productieproces? Heeft er een incident plaatsgevonden? Dit zijn allemaal aanleidingen om de RI&E te moeten updaten.

Daarnaast is het een valkuil om wel een RI&E te hebben, maar medewerkers niet te betrekken. Een van doelen van de RI&E is om de veiligheidscultuur van de organisatie te verbeteren. Als de RI&E slechts als een formaliteit wordt beschouwd en geen draagkracht heeft binnen de organisatie, dan mist het zijn doel. Vandaar dat juist het zelf opstellen van een RI&E in plaats van dit uit te besteden, een enorme meerwaarde voor een organisatie is.

Een laatste valkuil is dat vergeten wordt om de RI&E te toetsen als dat wel verplicht is. Gebeurt er iets op de werkvloer en wordt het een verzekeringskwestie, dan kan de verzekering weigeren om tot uitkering over te gaan. Dit kan grote financiële consequenties hebben voor het bedrijf, zoals het zelf moeten dragen van de kosten voor schade en letsel. Ook kan het bedrijf boetes opgelegd krijgen van de Arbeidsinspectie.


RI&E e-learning

Bij veel bedrijven kan de RI&E prima intern worden opgesteld en beheerd, als er voldoende kennis en expertise in huis is.

Wil je zeker weten dat jouw RI&E aan alle wettelijke eisen voldoet? 112BHV biedt een training aan waarin je stap voor stap leert hoe je een gedegen RI&E opstelt.

De training is beschikbaar in twee varianten:


Tijdens deze e-learning leer je de basisprincipes van de RI&E en hoe je zelf aan de slag gaat met het opstellen of actualiseren van de RI&E.

Je leert niet alleen de basisprincipes en gaat aan de slag met de RI&E, je krijgt ook advies van een veiligheidskundige. De veiligheidskundige geeft aan op welke punten de opgestelde RI&E nog verbeterd kan worden en stelt kritische vragen, zodat je de RI&E naar een nog hoger niveau kan tillen.


RI&E toetsing

Kies je ervoor om de e-learning te volgen inclusief advies van een veiligheidsdeskundige en volg je de adviezen op, dan is de RI&E klaar om te laten toetsen door een arbodienst. In de tussentijd kun jij natuurlijk al aan de slag met het uitvoeren van jouw PvA.


Waarom de RI&E e-learning en begeleiding van 112BHV?

  • Al meer dan 10 jaar toonaangevend in cursussen op het gebied van veiligheid in Nederland
  • 112BHV biedt maatwerk- en incompany cursussen
  • Wij nemen de organisatie en administratie uit handen
  • Certificeringen van 112BHV zijn erkende certificeringen
  • 112BHV heeft een CEDEO-klanttevredenheidsscore van 10+
RI&E opstellen

Meer over arbo


Vragen over arbo binnen jouw bedrijf of over de verschillende opleidingen?

Neem gerust contact op.