Wat is een BHV-cursus?
Een BHV-cursus is bedoeld om mensen te trainen tot BHV’er. Als BHV’er ben jij degene die in actie komt als er zich een noodsituatie of calamiteit voordoet. Of dit nu om een medisch voorval gaat en er EHBO nodig is of dat er brand uitbreekt en het gebouw ontruimd moet worden: als BHV’er weet je wat je moet doen om iedereen in veiligheid te brengen. Daarnaast ben jij als BHV’er degene die preventieve maatregelen neemt.
Tijdens een BHV-cursus leer je zowel de theorie als de praktijk van bedrijfshulpverlening (BHV). De cursus BHV is de basiscursus BHV. Daarnaast kun je nog andere BHV-cursussen volgen die verdieping geven of geschikt zijn als je ook andere BHV-taken op je wilt nemen.
De BHV-cursusinhoud
De BHV-cursus bestaat uit twee onderdelen: een adaptieve e-learning en praktijktraining. Tijdens de e-learning leer je de theorie, maar krijg je ook te maken met simulaties. Het adaptieve aan deze e-learning is dat deze zich aanpast aan hetgeen jij nog moet leren. Vooral als je de BHV-cursus moet herhalen is dit fijn. Je krijgt dan alleen de informatie die jij nodig hebt om je kennisniveau op peil te brengen.
Heb je de e-learning gehaald? Dan kun je deelnemen aan de praktijktraining. Deze duurt een halve dag (4 uur). Tijdens de praktijktraining oefen je natuurlijk onder begeleiding van een van onze erkende instructeurs verschillende praktijkscenario’s.
Je gaat dan aan de slag met de volgende onderwerpen:
- Eerste hulp: reanimatie
- Eerste hulp: overig letsel
- Brand
- Communicatie
- Ontruiming
Door de effectieve combinatie van de e-learning en de praktijktraining kun je de BHV-cursus afronden in één dag.
Waarom volg je een BHV-cursus?
Natuurlijk volg je een cursus BHV om de kennis en vaardigheden op te doen die nodig zijn om als bedrijfshulpverlener je taak goed te vervullen. Je hebt als BHV’er een verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van andere collega’s en eventuele bezoekers. Een BHV-cursus geeft je niet alleen de kennis en vaardigheden die je nodig hebt, maar ook het vertrouwen om te kunnen handelen bij een noodsituatie of calamiteit.
Daarnaast levert het volgen van de BHV-cursus je ook het BHV-certificaat op. Hiermee kun je aantonen dat je de cursus hebt afgerond. Na het behalen van dit certificaat kun jij een jaar lang een rol als BHV’er vervullen.
Voor werkgevers is het certificaat ook van belang. Vanuit de Arbowet is het namelijk verplicht voldoende gecertificeerde BHV’ers in huis te hebben.
BHV-herhaalcursus en abonnement
Het BHV-certificaat is 1 jaar geldig. Als BHV’er dien je dus ieder jaar opnieuw de BHV-cursus te volgen. Jaarlijks verandert er wel iets in wet- en regelgeving of in aanbevolen handelwijzen. Bovendien is paraatheid belangrijk. Want weet je na een jaar nog wat je precies moet doen bij bijvoorbeeld een reanimatie?
Door regelmatige herhaling kun je beter handelen als een noodsituatie zich voordoet. Regelmatig oefenen is daarom essentieel.
Om het makkelijker en voordeliger te maken om BHV te herhalen heeft 112BHV verschillende maatregelen getroffen:
- Adaptieve e-learning: De e-learning past zich aan aan jouw kennis van BHV. Alleen de kennis waar jij opfrissing in kan gebruiken wordt herhaald.
- BHV-abonnement: Jaarlijks word je eraan herinnerd dat het tijd wordt voor je herhaling. Door het afsluiten van een abonnement krijg je korting op de BHV-cursus.
Voor wie is de BHV-cursus?
De BHV-cursus is voor iedereen die een rol heeft binnen de BHV van een organisatie. Iedere BHV’er moet de (basis)cursus gevolgd hebben en een geldig certificaat hebben. Ook als je een andere rol binnen het team wilt, zoals die van Ploegleider of Hoofd BHV, moet je de BHV-cursus volgen. Daarnaast biedt 112BHV verschillende mogelijkheden voor ontruimingen.
De basiscursus BHV is overigens ook in het Engels te volgen.
Andere BHV-cursussen
Naar de standaard BHV-cursus zijn er verschillende aanvullende BHV-cursussen die je kunt volgen:
- Ploegleider: De cursus voor BHV’ers die de rol Ploegleider op zich willen nemen en daarmee de verantwoordelijkheid draagt voor een groep BHV’ers.
- Hoofd BHV Operationeel: De cursus voor als je je als BHV’er ook graag bezighoudt met het BHV-beleid en het doorvoeren daarvan in de praktijk.
- Hoofd BHV Strategisch: De BHV-cursus die je leert hoe je het BHV-beleid van een bedrijf opstelt.
- Reanimatietraining: Deze incompanytraining van een halve dag is volledig gericht op reanimeren en het gebruik van AED’s.
- Ontruimingsoefeningen: Voer een ontruimingsoefening uit binnen jouw bedrijf onder begeleiding van 112BHV. Verschillende soorten ontruimingsoefeningen zijn mogelijk.
- Instructeur Brand Communicatie en Ontruimen: Een volledige opleiding voor wie instructeur wil worden op het gebied van BHV brandveiligheid en ontruimingsprocedures binnen een organisatie.
- BHV in de zorg: De inhoud van BHV is voor veel bedrijven hetzelfde. Maar BHV in de zorg verschilt toch op verschillende vlakken met de standaard BHV. Als BHV’er in de zorg heb je te maken met een kwetsbare doelgroep. Evacuatie van cliënten bijvoorbeeld neemt doorgaans meer tijd in beslag. Niet alleen omdat de doelgroep vaak minder mobiel is, ook het gebruik van medische instrumenten kan een rol spelen. Omdat de zorg meer uitdaging geeft op het gebied van BHV, biedt 112BHV een aangepaste BHV-cursus aan voor de zorg.
Ga naar de bhv-cursussen
Een BHV-cursus volg je bij 112BHV
Er zijn verschillende aanbieders van BHV-cursussen. Zoek je een BHV-cursus, dan wil je in korte tijd klaargestoomd worden om jouw rol als BHV’er goed te kunnen vervullen. Natuurlijk wil je de praktijktraining volgen op een locatie bij jou in de buurt.
- 112BHV is erkend opleider op het gebied van BHV.
- 112BHV biedt sinds 2010 cursussen aan.
- BHV-cursussen worden gegeven door gekwalificeerde instructeurs.
- Je kunt de cursussen door heel het land volgen.
- 112BHV heeft speciale adaptieve e-learningen ontwikkeld.
- Je kunt de cursus ook incompany boeken.
Bekijk de verschillende BHV-cursussen
Onderstaand vind je de meest geboekte BHV-cursussen.