Wat is een ontruiming?
Onder ontruiming verstaan we het georganiseerde en gecontroleerde proces waarbij een gebouw of terrein snel en veilig wordt geëvacueerd in geval van een noodsituatie. Dat kan het uitbreken van brand zijn, maar ook bijvoorbeeld een gaslek, explosiegevaar, het vrijkomen van schadelijke stoffen, terreurdreiging of een natuurramp.
Het doel van een ontruiming is om alle aanwezigen, zoals medewerkers, bezoekers en andere personen, zo snel mogelijk naar een veilige locatie te brengen waar ze geen gevaar lopen. Bij een effectieve ontruiming wordt paniek voorkomen en weet iedereen wat er moet gebeuren om in veiligheid te komen.
De rol van BHV bij ontruiming
BHV’ers hebben een cruciale rol bij een ontruiming. Zij hebben de taak om de noodsituatie zoveel mogelijk onder controle te houden. Een BHV’er kan verschillende taken hebben in zo’n situatie:
Waarschuwen
Bij het ontstaan van een noodsituatie, zoals brand, gaslek of een andere dreiging, alarmeert een BHV’er onmiddellijk de aanwezigen en start de ontruimingsprocedure. Dit kan via brandalarmen, intercomsystemen of andere communicatiemiddelen.
Begeleiden van de ontruiming
BHV’ers coördineren de evacuatie door aanwezig te zijn op strategische plaatsen zoals vluchtroutes en verzamelplaatsen. Ze zorgen ervoor dat mensen de juiste routes volgen en voorkomen paniek en chaos door duidelijke aanwijzingen te geven.
Evacueren van personen
BHV’ers helpen personen die hulp nodig hebben tijdens de evacuatie, zoals mensen met beperkte mobiliteit, ouderen, kinderen en anderen die extra ondersteuning nodig hebben. Ze zorgen ervoor dat iedereen veilig en snel het gebouw kan verlaten.
Controle van toegewezen gebieden
De BHV’ers controleren hun toegewezen gebieden om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Ze controleren kamers, kantoren, toiletten en andere ruimtes om zeker te weten dat iedereen geëvacueerd is.
Communicatie met hulpdiensten
BHV’ers communiceren met externe hulpdiensten zoals brandweer, politie en ambulancepersoneel. Ze geven essentiële informatie door over de situatie, het aantal geëvacueerde personen en eventuele achterblijvers.
Verlenen van eerste hulp
Zijn er gewonden, dan verlenen de BHV’ers de eerste hulp.
Brandbestrijding
BHV’ers zijn de aangewezen personen om de brand te bestrijden of te blussen.
BHV’ers spelen een cruciale rol bij het waarborgen van de veiligheid van alle aanwezigen tijdens een ontruiming. Door regelmatig te trainen en oefenen, blijven BHV’ers goed voorbereid op noodsituaties.
De vier stappen voor ontruiming
Om als BHV’er te weten wat je moet doen in een noodsituatie en op een juiste wijze te kunnen handelen, zijn er een aantal stappen om te komen tot een soepele ontruiming:
1. Het opstellen van een ontruimingsprocedure
In de ontruimingsprocedure staat precies omschreven wat er moet gebeuren om een gebouw snel te ontruimen zonder dat er paniek ontstaat. Het is een praktische, stapsgewijze handleiding hoe de ontruiming uitgevoerd moet worden in een noodsituatie. Het focust op specifieke acties en instructies om de evacuatie snel en veilig te laten verlopen. Zoals het openen van nooduitgangen en het begeleiden van mensen naar verzamelplaatsen.
2. Ontruimingsplan
Het ontruimingsplan beschrijft de procedures en verantwoordelijkheden tijdens een evacuatie. Met het opstellen van het ontruimingsplan wordt geïnventariseerd hoe er in een bepaalde noodsituatie moet worden gehandeld. Het is een uitgebreid en strategisch document dat de volledige structuur en voorbereiding voor een ontruiming beschrijft.
Het ontruimingsplan is heel breed en bevat alle benodigde informatie, van plattegronden tot communicatieplannen en specifieke procedures voor verschillende noodsituaties.
Lees meer over het ontruimingsplan
3. Ontruimingsvoorzieningen
Een gebouw moet voldoende voorzieningen hebben om snel te kunnen ontruimen. Dit omvat duidelijk aangegeven vluchtwegen, vluchtwegaanduidingen en noodverlichting. Zelfs bij een stroomuitval moet de ontruiming vlot kunnen verlopen. Dit betekent dat alle noodvoorzieningen operationeel moeten zijn.
4. Ontruimingsoefening
Een plan is mooi, maar de praktijk maakt pas duidelijk of het werkt. Daarom is het belangrijk om met enige regelmaat een ontruiming te oefenen. Met behulp van ontruimingsoefeningen weet iedereen wat te doen bij een ontruiming en wordt duidelijk of een plan moet worden aangepast. Het oefenen helpt bij het verbeteren van het ontruimingsplan en zorgt ervoor dat iedereen voorbereid is op een daadwerkelijke noodsituatie.
Lees meer over ontruimingsoefeningen
112BHV begeleidt ontruimingsoefeningen
112BHV biedt uitgebreide begeleiding en ondersteuning bij het plannen en uitvoeren van ontruimingsoefeningen, zodat jouw organisatie altijd voorbereid is op een noodsituatie. Samen zorgen we ervoor dat alle medewerkers, bezoekers en andere personen in jouw gebouw veilig zijn.
Meer over ontruimingsoefeningen met 112BHV
Lees meer over ontruiming
Meer informatie over BHV
Neem contact met ons op
Bel
Op werkdagen tussen 8:00 - 17:00
Je krijgt binnen 30 minuten een reactie
Je krijgt binnen 48 uur een reactie