Over het ontruimingsplan
Het ontruimingsplan heeft als doel om op een georganiseerde manier een ontruiming te kunnen uitvoeren, zodat een ontruiming zo efficiënt mogelijk plaatsvindt als er zich een noodsituatie voordoet. Het beschrijft wat er precies moet gebeuren in geval van nood om zo veel mogelijk mensen veilig uit het gebouw te krijgen. Voor BHV’ers vormt het ontruimingsplan de praktische leidraad voor hun handelen.
Daarom is het ontruimingsplan een document dat meerdere onderdelen bevat. Het is een uitgebreid document waarin tot in detail is uitgewerkt wat er moet gebeuren bij een ontruiming. Het opstellen, bijhouden en naleven van het ontruimingsplan behoort vaak tot een van de taken van het Hoofd BHV.
In het ontruimingsplan staat meestal vastgelegd:
- wat de rollen en verantwoordelijkheden zijn van de BHV’ers binnen het bedrijf bij een ontruiming
- wat het protocol is van alarmering; wanneer is er sprake van een noodsituatie en moet er ontruimd worden?
- wat het communicatieprotocol is
- het bevat de evacuatieplattegronden van het gebouw of terrein
- wanneer ontruimingsoefeningen plaatsvinden
- wat de noodvoorzieningen zijn die getroffen zijn, zoals evacuatiemiddelen, brandblusapparatuur, etcetera
- wat de exacte ontruimingsprocedure is, dus welke stappen worden gevolgd bij een situatie waarbij ontruimd moet worden
Ontruimingsplan maken en ontruiming oefenen
Volg je de cursus Hoofd BHV Strategisch of Hoofd BHV operationeel, dan is het opstellen van het ontruimingsplan onderdeel van de cursus.
Om er zeker van te zijn dat jouw ontruimingsplan in geval van nood goed functioneert, kunnen wij jouw BHV’ers begeleiden en ontruimingsoefeningen organiseren.
Lees meer over ontruiming
Meer informatie over BHV
Meer weten over de begeleiding van 112BHV?
112BHV helpt organisaties bij bedrijfshulpverlening. Van het trainingen van BHV’ers, tot het organiseren en begeleiden van ontruimingsoefeningen. 112BHV is specialist in BHV en helpt jullie graag verder. Neem gerust even contact op.