Over de ontruimingsplattegrond
Ontruimingsplattegronden hebben als doel om een snelle, veilige en georganiseerde evacuatie te waarborgen tijdens noodsituaties. Doet zich een noodsituatie voor, dan moet een ontruimingsplattegrond in één oogopslag aangeven wat de beste route is om het gebouw of het terrein te verlaten.
Ontruimingsplattegronden horen te hangen op strategische locaties. Zoals bij ingangen en uitgangen van gebouwen, bij trappenhuizen en liften, in gangen en bij andere locaties waar mensen richting nodig kunnen hebben voor het vinden van de beste evacuatieroute of andere BHV-middelen.
Een ontruimingsplattegrond bevat dan ook de volgende aanwijzingen en iconen:
- nooduitgangen
- vluchtroute vanaf de locatie van de plattegrond en eventueel ook de vluchtroute voor mensen met een beperking
- brandblussers
- brandhaspels
- EHBO-kits
- AED
- Verzamelplaatsen
- Trappen
Ontruimingsplattegrond eisen
Hoe een ontruimingsplattegrond eruit ziet, verschilt natuurlijk per gebouw. Wel zijn er eisen waaraan de plattegrond moet voldoen. Zoals dat een ontruimingsplattegrond in kleur moet worden afgedrukt. De symbolen die worden gebruikt, moeten overeenkomen met de NEN 3011. De locaties van brandblusmiddelen, veiligheidsmiddelen, nooduitgangen en obstakels moeten worden vermeld. En het is verplicht om aan te geven op welke locatie in het gebouw de plattegrond zich bevindt. Uiteraard moet de plattegrond een kloppende schaal hebben, zodat de afstand goed kan worden ingeschat. En natuurlijk hang je een ontruimingsplattegrond op een zichtbare plek. Zoals op ooghoogte en niet verscholen achter obstakels. Tot slot is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de plattegronden altijd zichtbaar zijn, zorg dus voor een goede verlichting.
Een ontruimingsplattegrond moet snel duidelijkheid geven bij een noodsituatie en snel zichtbaar en te interpreteren zijn.
Daarom worden niet alleen standaardiconen gebruikt voor de ontruimingsplattegrond, maar ook standaardkleuren.
- Groen geeft een veilige vluchtroute aan, nooduitgangen en verzamelplaatsen.
- Rood is de kleur voor brandveiligheidsapparatuur zoals brandblussers en brandhaspels
- Algemene informatie wordt met blauw weergegeven
- Geel wordt gebruikt voor waarschuwingsinformatie, zoals elektrische gevaren.
Ontruimingsplattegrond maken en ontruiming oefenen
Volg je de cursus Hoofd BHV Strategisch of Hoofd BHV Operationeel, dan is de ontruimingsplattegrond onderdeel van de cursus.
Ook kan 112BHV je helpen bij het organiseren van ontruimingsoefeningen.
Lees meer over ontruiming
Meer informatie over BHV
Meer weten over de begeleiding van 112BHV en de verschillende BHV-cursussen?
112BHV helpt organisaties bij bedrijfshulpverlening. Van het trainingen van BHV’ers, tot het organiseren en begeleiden van ontruimingsoefeningen. 112BHV is specialist in BHV en helpt je graag verder. Neem gerust even contact op.