BHV verplicht? Alle regels op een rij!

“Is BHV verplicht?” is een veelgestelde vraag. Op de werkvloer is het belangrijk dat er altijd een aanspreekpunt is in het geval van nood. Wie kan slachtoffers Eerste Hulp bieden wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt of op juiste wijze handelen bij brand of ontruiming? We vertellen je graag alles over de regels van de Arbowet als het op BHV aankomt.

BHV verplicht: de Arbowet

In de Arbowet staat in hoeverre bedrijfshulpverlening (Artikel 3) verplicht is. Hierbij worden ook de aanwezigheid, taken en opleiding van bedrijfshulpverleners (Artikel 15) beschreven.

Artikel 3:
Bedrijven zijn verplicht om doeltreffende maatregelen te nemen op het gebied van BHV. Dit omvat EHBO, brandbestrijding en evacuatie van werknemers en andere aanwezige personen. Daarnaast moeten werknemers bij gevaar voor de eigen veiligheid, of die van anderen, op juiste wijze kunnen handelen om gevolgen te voorkomen.
Iedere werkgever is verplicht goed voorbereid te zijn op ongevallen, brand en ontruiming.

Artikel 15:
Werkgevers moeten zich laten ondersteunen door deskundige bedrijfshulpverleners (BHV’ers). Dit artikel beschrijft ook de taken van de BHV’ers en de benodigde opleiding en uitrusting. Zij hebben dit nodig om de bijbehorende taken zo goed mogelijk uit te voeren.

BHV is dus verplicht voor alle bedrijven. Het gaat om bedrijven met één of meer werknemers. Ook uitzend- en vakantiekrachten tellen hierin mee. Het is niet verplicht als je een eenmanszaak hebt of helemaal alleen werkt. Zodra je af en toe vakantiehulp, bezoekers of klanten over de vloer hebt, moet je voor de BHV zorgen.

Hoeveel BHV’ers zijn er nodig?

Iedere medewerker binnen een bedrijf kan en mag BHV’er zijn. De wet schrijft voor dat er voldoende BHV’ers binnen een bedrijf of organisatie moeten zijn, maar geeft geen duidelijkheid over hoeveel precies. Het benodigde aantal is namelijk afhankelijk van diverse factoren.

Op basis van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) moet de werkgever het juiste aantal BHV’ers vaststellen. Uit de RI&E blijken de restrisico’s van het bedrijf. Dit zijn risico’s die niet kunnen worden voorkomen. De BHV’er is er om deze risico’s af te dekken.

Naast alle restrisico’s moet je ook rekening houden met de volgende factoren:

  • De aanwezige personen in het bedrijf en hun mate van zelfredzaamheid;
  • Beschikbaarheid en opkomsttijd van de professionele hulpverleningsdiensten;
  • De aard, grootte en complexiteit van het gebouw.

Tot slot: houd bij de hoeveelheid BHV’ers ook rekening met thuiswerken, ziekte en verlof of vakantie. Het mag natuurlijk niet voorkomen dat alle BHV’ers tegelijkertijd thuiswerken of met vakantie zijn.

Meer informatie over de RI&E kan je vinden op www.rie.nl.

De BHV regelen

112BHV geeft verschillende BHV-trainingen. Wij leiden BHV’ers op, maar hebben ook opleidingen voor het opstellen van beleid of het uitvoeren van ontruimingsoefeningen.

Bekijk de trainingen