Als burgerhulpverlener ben je verplicht elk jaar een reanimatie-opfriscursus te volgen. Tijdens deze cursus wordt je kennis bijgespijkerd. Maar uit cijfers van HartslagNU, het reanimatie-oproepsysteem van Nederland, blijkt dat ruim 80.000 burgerhulpverleners niet langer aan deze eis voldoen. Een groot probleem, want daardoor neemt het aantal oproepbare burgerhulpverleners in Nederland met 30% af.
Daling door corona
De oorzaak van deze daling ligt hoogstwaarschijnlijk bij de coronapandemie. Daardoor was het een aantal jaar niet mogelijk een opfriscursus te volgen en was het tijdelijk niet verplicht. Maar inmiddels worden mensen alweer een jaar opgeroepen de vereiste cursus te volgen. Een oproep waar 30% van de burgerhulpverleners dus geen gehoor aan geeft en daardoor niet langer oproepbaar is.
Grote gevolgen voor de patiënt
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, krijgen de 80 dichtstbijzijnde burgerhulpverleners een oproep om ernaartoe te gaan. Zij zijn eerder ter plaatse dan een ambulance en kunnen daardoor de eerste cruciale hulp verlenen. Vorig jaar was het in heel Nederland zelfs mogelijk iemand binnen zes minuten te reanimeren. Maar door de flinke afname in 2023, nam de gemiddelde tijd tussen een hartstilstand en een reanimatie weer toe. En dat terwijl de overlevingskans van de patiënt elke minuut met 10% afneemt.
Volg een opfriscursus bij 112BHV
Ben jij burgerhulpverlener of wil je burgerhulpverlener worden? Volg een (opfris)cursus bij 112BHV en blijf op die manier oproepbaar. Zo vergroot je de overlevingskans bij hartstilstanden in jouw buurt. Bekijk ons trainingsaanbod op het gebied van EHBO en Bedrijfshulpverlening (BHV) en kies de training die bij jou past.